Conde Design Logo
Info

Liberdade Plaza Renewal

São Paulo, Brazil
Client
City of São Paulo
Program
metro station; specialized retail; street market; cultural events
Area
site 4,800 m²
Service
urban design; landscape; placemaking; transportation

Located at the center of São Paulo, Liberdade is the largest stronghold of the Japanese community in the world. Like other central neighbourhoods, the area has been suffering with the economic decay of the CBD. The requalification of the district’s most important gateway is part of the overall revitalization project that aims to transform the quarter into a Tourism Improvement District – TID.

Praça da Liberdade is an iconic square in the center of São Paulo, important for the local community as space for gathering and for receiving Japanese cultural events, but also for being the gate to the specialized retail area and for the street market that takes place during weekend days. Through public and private public collaboration, its urban requalification aims at solving innumerous public realm issues identified, while preserving the identity and history of the place and implementing contemporary elements that will reinforce the positioning the district as a cultural and retail destination.

The intervention, proposed for an area of 4,800 m², includes the raising of the Metro station´s forecourt levels to provide immediate arrival to the square, while increasing its size and improving passive surveillance by eliminating blind spots. The scope also compromises the addition of landscaped area and a complete retrofit of the pavement, as well as the introduction of customized street furniture and additional lighting features to guarantee appropriate level of comfort, safety and security.

Above all, the project is a placemaking initiative based on a collaborative process by which the Japanese-Brazilian community will shape the public realm to maximize shared value. The principle is taking advantage of footfall provided by the already-in-place mass transportation facility and, through private financing, create a memorable experience for visitors while increasing adjacent property values.

 

2018 by Conde Design

Liberdade Plaza Renewal

São Paulo, Brazil
Client
City of São Paulo
Program
metro station; specialized retail; street market; cultural events
Area
site 4,800 m²
Service
urban design; landscape; placemaking; transportation

Located at the center of São Paulo, Liberdade is the largest stronghold of the Japanese community in the world. Like other central neighbourhoods, the area has been suffering with the economic decay of the CBD. The requalification of the district’s most important gateway is part of the overall revitalization project that aims to transform the quarter into a Tourism Improvement District – TID.

Praça da Liberdade is an iconic square in the center of São Paulo, important for the local community as space for gathering and for receiving Japanese cultural events, but also for being the gate to the specialized retail area and for the street market that takes place during weekend days. Through public and private public collaboration, its urban requalification aims at solving innumerous public realm issues identified, while preserving the identity and history of the place and implementing contemporary elements that will reinforce the positioning the district as a cultural and retail destination.

The intervention, proposed for an area of 4,800 m², includes the raising of the Metro station´s forecourt levels to provide immediate arrival to the square, while increasing its size and improving passive surveillance by eliminating blind spots. The scope also compromises the addition of landscaped area and a complete retrofit of the pavement, as well as the introduction of customized street furniture and additional lighting features to guarantee appropriate level of comfort, safety and security.

Above all, the project is a placemaking initiative based on a collaborative process by which the Japanese-Brazilian community will shape the public realm to maximize shared value. The principle is taking advantage of footfall provided by the already-in-place mass transportation facility and, through private financing, create a memorable experience for visitors while increasing adjacent property values.

 

2018 by Conde Design